Sekadar renungan


Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,

Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya.

********************************************************

Saat itu, hadir syaitan yang terkuat, sementara si hamba dalam kondisi paling lemah. Siapakah yang selamat?


Ya Allah, jadikanlah amal terbaik kami sebagai penutup amal kami. Jadikanlah umur terbaik kami sebagai akhirnya. Dan jadikanlah hari terbaik kami sebagai hari kami menjumpai-Mu
.


Sabda Nabi s.a.w ;"...dan sesungguhnya waktu yang paling syaitan dengan manusia adalah disaat kematian (nazak) ","(Riwayat Abu Na'im)" didalam sepotong ayat Mursyal , Nabi s.a.w bersabda dengan membawa maksud ," Saat paling hampir musuh Allah (syaitan) itu dengan manusia ialah dikala terbit rohnya".

ZIKIR HARIAN

HARI AHAD: Ya Hayyu Ya Qayyum ( 1000 X )
HARI ISNIN: La haula wala quwwata illa billa hil 'aliyyil 'a ziim ( 1000 X )
HARI SELASA: Allahumma salli 'ala 'abdika warasulika wanabiyyikal amiina wa'ala alihi wasahbihi wasallim ( 1000 X )
HARI RABU: Astagh firullahal 'a ziim ( 1000 X )
HARI KHAMIS: Subhanallahii 'a ziim , Subhanallahi wabihamdihi ( 1000 X )
HARI JUMAAT: Ya Allah ( 1000 X )
HARI SABTU: La ilaha illallah ( 1000 X )

Sedikit Ilmu untuk dikongsi bersama...Imam Ja’far Ash-shadiq (sa) berkata: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, dan ketika membaca kalimat ‘Fabiayyi âlâi Rabbikumâ tukadzdzibân’, ia mengucapkan: Lâ bisyay-in min âlâika Rabbî akdzibu (tidak ada satu pun nikmat-Mu, duhai Tuhanku, yang aku dustakan), jika saat membacanya itu pada malam hari kemudian ia mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid; jika membacanya di siang hari kemudian mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid.” (Tsawabul A’mal, hlm 117).

Bacaan Surah

.

Followers

Blog ini mengandungi Maklumat dan Koleksi ibadah untuk diri saya . Sekiranya ia baik , kita kongsi bersama , sekiranya ianya tidak baik , elakkanlah. Saya hanya insan biasa yang mencari ilmu selagi hayat dikandung badan...

.

Thursday, September 12, 2013

Zikir Munajat


Wednesday, September 4, 2013

Tanda Putera - Imbauan Sejarah Supaya Kita Berfikir .

Ikuti pandangan Datuk Zainuddin Maidin yang mengupas mengapa DAP begitu marah dengan filem Tanda Putera.

Saya telah melihat Tanda Putera malam tadi ( 2 September) maka saya memahami mengapa Tanda Putera haram disisi Penasihat DAP Lim Kit Siang dan anaknya Ketua Menteri Pulau Pinang.

Mereka marah kerana jelas simbol parti DAP (Roket) terlihat dalam kejadian keganasan 13 Mei. Mereka merasa bersalah dan sewajarnya mereka merasa bersalah kerana simbol itu di bawa ke Kampung Bharu dan Datuk Keramat untuk menghalau orang Melayu.

Sebagai seorang wartawan yang tinggal di Kampung Bharu masa itu saya melihat provokasi ini dengan mata kepala saya sendiri.

Pemimpin pemimpin DAP mewarisi semangat yang ditinggalkan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew yang berbangga dengan orang orang bukan Melayu yang bertanya: Kenapa ada Waktu Tanah Melayu? kenapa Keretaapi Tanah Melayu? dan mengapa Raja Melayu?( Baca buku Memoirs of Lee Kuan Yew)

Pada petang kejadian 13 Mei 1969, saya berada di kawasan rumah Ahmad Razali Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda kerana bertugas sebagai wartawan Utusan Melayu. Ketua Pengarang saya Allahyarham Tan Sri Melan Abdullah (Pak Melan) juga ada bersama.

Pak Melan diketahui sebagai seorang yang cukup tinggi emosinya tetapi beliaulah yang menasihatkan orang ramai yang sedang dalam kepanasan supaya jangan keluar dari kawasan itu tetapi tiba tiba mereka seperti ayam terlepas dari reban bertempiaran ke jalan raya, menterbalikan kereta dan membunuh manusia yang tercampak keluar apabila beberapa orang yang berlari dari Gombak menjeritkan: Orang kita dah kena! Orang kita dah kena!


Buku 13 Mei oleh Perdana Menteri Pertama ,Tunku Abdul Rahman Putra dalam pekara ini adalah benar dan tepat.

Saya berlari ke luar dari perhimpunan itu untuk pulang ke rumah di Kampung Bharu yang berhampiran dengan tempat kejadian itu dan saya melihat beberapa buah kereta terbalik dan mayat bergelimpangan. Orang orang yang tidak berdosa telah mati. Saya kutuk, saya tidak dapat menerima kekejaman ini tetapi segera terbayang di mata saya Lim Kit Siang dan Lee Kuan Yew . Racun yang mereka semai telah menmbunuh. Mereka langsung tidak pedulikan perasaan orang Melayu.

Sebelumnya saya lihat sendiri penyokong- penyokong DAP menaiki lori melalui Kg. Baru dan Datuk Keramat dengan membawa simbol Roket (DAP) dan berteriak menghalau "Melayu Balik Kampung! Melayu Balik Kampung"

Mereka membawa penyapu dan mengangkat-angkat penyapu.  Mereka menjadi berani kerana Lim Kit Siang telah begitu celupar. Cabaran ini menjadikan Melayu lebih berani dan lebih agresif. Maka itu sekarang orang Melayu ramai di Kuala Lumpur, sama ada sebagai penjaja di pasar, peniaga besar dan kecil, pelajar, siswa, pendukong universiti-universiti dan sebagai profesional yang menjalankan institusi-institusi kewangan.

Lim Kit Siang tidak boleh halau lagi mereka balik kampung.

Lim Kit Siang tahu bahawa piliahraya ke 13 adalah peluang terakhir untuk beliau halau Melayu balik kampung tetapi telah gagal dan kegagalan ini adalah untuk selama lamanya dan kerana itulah slogan yang dijeritkan " Ini kalilah."

Populasi Melayu akan bertambah, profesional Melayu akan semakin ramai, walaupun tidak dapat dua pertiga kuasa, pemerentahah BN dan Melayu akan bertambah kukuh terutama kerana orang Cina telah mengasingkan diri.

Dan jika ramai mereka yang mahu menjadi monyet dan kera maka ini akan lebih memudahkan untuk orang Melayu mencapai matlamat mereka.  Najib jangan sesal mengatakan Tsunami Cina dan jangan biarkan Khairy mengapikan.

Apabila Tun Razak mengajak semua parti berdamai selepas 13 Mei, DAP tidak mahu ikut serta dalam Majlis Perundingan Negara. Dia mahu terasing dari aliran perdana, dia mahu orang Cina terus menjadi beruk dan kera yang mahu merosakan berjuta bunga.  Dia pasti tidak akan berjaya.

Tanda Putera sewajarnya ditonton oleh seluruh generasi muda semua kaum kerana ia menunjukan manusia- manusia Malaysia dari semua kaum yang berperi kemanusiaan tinggi dan murni yang dalam keadaan runcing dan genting tidak kehilangan akal , malah Menteri Dalam Negeri Tun Dr. Ismail dan Perdana Menteri Tun Abdul Razak yang tahu saat kematian mereka telah hampir tetapi bersama mencari jalan bagaimana rakyat Malaysia akan dapat terus hidup dalam keadaan aman damai.

Tun Razak memberitahu doctornya :"Saya mahu sedikit masa lagi." Tetapi Tun meninggal dalam keadaan yang tidak pasti dan Tun Mahathir telah memperkukuhkannya untuk masa depan Malaysia.

Masa depan inilah yang hendak dihancurkan oleh DAP dan juga parti parti Melayu yang telah menjadi alatnya kerana gila kuasa - sumber

http://sejarahmelayu.blogspot.com

Tuesday, September 3, 2013

DUNIA SEMAKIN KE PENGHUJUNG..ARAB SAUDI TELAH 'TERKEPUNG' DAN 'TERHIMPIT"


KETIKA ini umat islam diseluruh dunia menumpu perhatian kepada krisis di Mesir dan Syria tetapi sedarkah kita bahawa ini ada episod terakhir permainan Dajjal sebelum beliau membuka Fasa berikutnya. Tahukah anda, sasaran yang mereka idamkan bukanlah Palestin sebaliknya TANAH SUCI MEKAH dan MADINAH. Tanpa kita sedari ARAB SAUDI kini telah dikepung secara sistematik oleh Zionis (Israel) dan sekutunya Syiah (Iran).

TURKI Uthmaniyah ditumbangkan dan Jatuh ketangan Puak Sekular Ekstreme, walaupun kini diperintah Pemimpin 'Islamik' Erdogan, hakikatnya beliau hanyalah 'Puppet' yang hanya bersuara tapi tidak dapat bertindak kerana dikekang Pengikut Setia Attaturk.

PALESTIN yang sebelum itu makmur dibawah pemerintahan Uthmaniyah ditawan mudah puak kufar sebelum diserahkan pada Zionis.

IRAQ satu-satunya negara yang lantang mempertahankan Palestin secara ketenteraan diceroboh dan diranapkan USA dan negara Salib dengan bantuan sulit dari Syiah (IRAN).

AFGHANISTAN sebuah negara mundur dan miskin yang memiliki hasil bumi paling kaya didunia dirampas oleh USA hasil bantuan Syiah (IRAN) dan segala hasil buminya disalur pada Zionis (Israel).

LIBYA pimpinan Ghadaffi merupakan musuh ketat Negara Salib dijadikan bahan Eksperimen untuk mencetuskan 'Arab Spring'. Rakyatnya dihasut untuk 'BANGKIT' dan dibantu dengan 'Bersungguh-sungguh' oleh Tentera Salib (NATO).

SYRIA adalah sasaran sebenar Operasi Arab Spring yang dirancang Zionis kerana sudah tertulis dalam kitab-kitab lama Yahudi bahawa Syria adalah medan perang Armageddon melibatkan Mesiah@Dajjal dan Al-Mahdi.

MESIR walaupun 'DISERAHKAN' kepada Dr Morsi dari Ikhwanul Muslimin dan dirampas semula oleh Tentera Firaun moden pimpinan Syiah dan Zionis bertujuan menimbulkan kemarahan tak terhingga Umat Islam supaya tercetusnya Armageddon dengan segera.

Lihatlah dipeta, semua negara-negara di sekeliling Arab Saudi telah di tawan dengan secara sistematik.

RUNTUHNYA KAABAH

Abu Hurairah r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : 

Akan ada orang yang merobohkan Kaabah, iaitu seorang yang berbetis kecil dari Habsyah (Ethiopia)

Riwayat Muttafaq Alaih

Daripada Abdullah bin Amr bin ‘Ash r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda : 

“Ka’bah akan dihancurkan oleh orang Habsyah (orang Negro) yang bergelar “Dzus-Suwaiqatain” (orang yang kedua-dua betisnya kecil) dan ia akan merampas segala perhiasannya dan melucutkan kelambunya. Seakan-akan terbayang di hadapan mataku keadaan seorang yang botak, bengkok sedikit sendi-sendinya. Ia memukul-mukul Ka’bah itu dengan besi penyeduk dan kapak besar”

H.R Imam Ahmad

SIAPA LELAKI HABSYAH INI ? 


SUBHANALLAH...KITA SEMAKIN HAMPIR......!!!

Wallahua'lam. Tanda-tanda akhir zaman dah lama muncul dan akhir-akhir ini semakin nampak tanda-tanda kiamat kubra.

Semoga kita semua tetap di jalan kebenaran dan jalan diredhai oleh Allah..Aamiin Ya Rabbal 'Alamin.

Wednesday, August 28, 2013

Wasiat Luqman AL Hakim Kepada Anaknya


Wahai anakku ! Elakkan dirimu dari membuat hutang kerana sesungguhnya dengan berhutang itu akan menjadikan dirimu hina diwaktu siang hari dan menjadikan dirimu gelisah di waktu malam hari.
Wahai anakku ! Sekiranya kedua ibubapamu memarahimu kerana sesuatu kesalahan yang telah kamu lakukan maka kemarahan kedua mereka itu adalah seperti baja untuk menyuburkan tanaman.

Wahai anakku ! Engkau akan dapat rasakan betapa beratnya ketika mengangkat batu yang besar atau besi yang padat tetapi ada yang lebih berat dari itu iaitu apabila kamu mempunyai jiran tetangga yang jahat.

Wahai anakku ! Tidaklah dinamakan kebaikan sekalipun kamu sibuk mencari dan mengumpul ilmu pengetahuan tetapi tidak pernah mengamalkannya. Perbuatan ini tak ubah seperti seorang pencari kayu api yang sentiasa menambah timbunan kayunya sedangkan ia tidak mampu untuk mengangkatnya.

Wahai anakku ! Berhati-hatilah terhadap tutur tata dan bicaramu, peliharalah budi bahasamu dan sentiasalah bermanis muka nescaya kamu akan disenangi dan disukai oleh orang yang berada di sekelilingmu. Perumpamaannya seolah mereka telah mendapat barang yang amat berharga darimu.

Wahai anakku ! Jika kamu mahu mencari sahabat sejati maka kamu ujilah ia terlebih dahulu dengan berpura-pura membuatkan ia marah terhadapmu. Sekiranya dalam kemarahan itu ia masih mahu menasihati, menyedarkan dan menginsafkan kamu, maka dialah sahabat yang dicari. Jika berlaku sebaliknya maka berwaspadalah kamu terhadapnya.

Wahai anakku ! Bila kamu mempunyai teman yang karib maka jadikanlah dirimu sebagai seorang yang tidak mengharapkan sesuatu apapun darinya sebaliknya biarkanlah temanmu itu sahaja yang mengharapkan sesuatu darimu.

Wahai anakku ! Jagalah dirimu selalu supaya tidak terlalu condong kepada dunia dan segala kesenangan dan kemewahannya kerana Allah tidak menciptakan kamu hanya untuk kehidupan di dunia sahaja. Ketahuilah tidak ada makhluk yang lebih hina selain dari mereka yang telah diperdayakan oleh dunia.

Wahai anakku ! Janganlah kamu ketawa jika tiada sesuatu yang menggelikan, janganlah kamu berjalan jika tiada arah hala tujuan, janganlah kamu bertanya tentang sesuatu yang tidak memberi apa-apa faedah pun kepadamu dan janganlah kamu mensia-siakan hartamu pada jalan maksiat.

Wahai anakku ! Sesiapa yang bersifat penyayang sudah tentu dia akan disayang, sesiapa yang bersifat pendiam sudah tentu dia akan selamat dari mengeluarkan perkataan yang sia-sia. Ketahuilah sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari mengeluarkan ucapan kotor, sudah tentu ia akan menyesal kelak.

Wahai anakku ! Bergaul dan berkawanlah dengan orang-orang yang soleh dan berilmu. Bukalah pintu hatimu dan dengarlah segala nasihat dan tunjuk ajar darinya. Sesungguhnya nasihat dari mereka bagaikan mutiara hikmah yang bercahaya yang dapat menyuburkan hatimu seperti tanah kering lalu disirami air hujan.

Wahai anakku ! Sesungguhnya kehidupan kita ini diibaratkan seperti sebuah kapal yang belayar di lautan dalam dan telah banyak manusia yang karam didalamnya. Jika kita ingin selamat maka belayarlah dengan kapal yang bernama takwa, isi kandungannya ialah iman sedang layarnya pula ialah tawakal kepada Allah.

Wahai anakku ! Bila kamu menerima dua undangan majlis, satu majlis perkahwinan dan satu lagi majlis takziah kematian, maka utamakanlah majlis kematian kerana dengan menghadiri majlis ini akan mengingatkan kamu kepada kampung akhirat, sedangkan dengan menghadiri majlis perkahwinan akan mengingatkan kamu kepada keseronokkan dunia sahaja.

Wahai anakku ! Janganlah kamu terus menelan apa saja yang kamu rasa manis dan meludah setiap apa yang kamu rasa pahit. Ingatlah, tidak semua yang manis itu akan menjadikan kita segar dan tidak semua yang pahit itu akan menjadikan kita segar.

Wahai anakku ! Janganlah kamu makan dengan terlalu kenyang yang berlebih-lebihan. Sesungguhnya adalah lebih baik jika bahagian dari yang kenyang itu diberikan kepada anjing sahaja.

Wahai anakku ! Carilah harta di dunia ini sekadar keperluanmu sahaja dan nafkahkanlah hartamu yang selebihnya pada jalan Allah sebagai bekalan di akhirat. Janganlah kamu membuat dunia ini kelak dirimu akan menjadi pengemis dan membebankan pula orang lain tetapi jangan pula kamu terlalu mengejar dunia sehingga terlupa bahawa kamu akan mati. Ketahuilah, apa yang kamu makan dan pakai itu semuanya dari tanah belaka.

Wahai anakku ! Jangan kamu melantik seseorang yang bodoh menjadi utusanmu. Jika tiada siapa yang lebih cerdas, pintar dan bijak maka yang sebaiknya dirimu sendirilah yang menjadi utusan.

Wahai anakku ! Orang yang bersedia untuk mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim, maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah

Adab Menjadi Tuan Rumah

 • Sejurus sahaja tetamu sampai, uruskanlah makanannya. Apa sahaja yang mudah di dapati dan disediakan uruskanlah segera, jika ada kemampuan untuk menyediakan makanan yang lebih mewah, uruskanlah kemudian.
 • Apabila tetamu datang, ada baiknya jika terlebih dahulu ditunjukkan kepadanya di mana tandas supaya dia tidak gelisah kalau tiba-tiba dia ada qadha hajat.
 • Beramah-mesralah terhadap tetamu dan penuhilah keperluan dan keselesaannya. Jamulah dengan makanan yang agak mewah (mengikut kemampuan anda) sekurang-kurangnya pada sesuatu ketika. Tetamu mempunyai hak terhadap tuan rumah selama 3 hari.
 • Janganlah keluar ke pekan mencari-cari sesuatu untuk tetamu. Apa sahaja yang sesuai yang terdapat, hidangkanlah untuk mereka. Janganlah terlampau formal sangat.
 • Tuan rumah janganlah terlalu mendesak tetamu supaya makan. Ini bertentangan dengan kebajikan tetamu.
 • Tuan rumah janganlah hanya menghidangkan makanan kepada tetamu kemudian biarkan begitu sahaja. Dia hendaklah tinggal di situ dan lihatlah apa-apa keperluan tetamu. Tatkala memerhatikan keadaan tetamu, tuan rumah janganlah merenung tajam ke arah tetamu, ataupun menjadikan tetamu menyedari bahawa dia sedang diperhatikan. Hendaklah tuan rumah sekali-sekali memandang sepintas lalu kalau-kalau tetamu memerlukan sesuatu.
 • Kadangkala orang merenung kepada tetamu ketika makan, melihat apa dan banyak mana yang dia makan. Tetamu tentu akan merasa kekok dengan kelakuan begini.
 • Tuan rumah janganlah memberati dirinya dengan sentiasa berada dekat tetamu. Biarkan tetamu dalam keadaan bebas. Biarkanlah tetamu makan sekehendaknya.
 • Jika perlu untuk menghidang makanan lagi, janganlah mengalihkan bekas (yang masih ada makanan) yang berada dihadapan tetamu. Bawalah makanan tambahan dengan bekas yang lain.
 • Apabila ada dua orang tetamu, layanilah mereka dengan adil.
 • Apabila tetamu akan meninggalkan kita, ikutilah dia sehingga ke pintu. Ini adalah sunnah.

Adab Menjadi Tetamu

 • Jika kita dijemput ke rumah seseorang, maka kita sahajalah yang patut pergi tanpa membawa orang lain melainkan setelah mendapat persetujuan dari orang yang menjemput.
 • Nabi s.a.w tidak pernah menghampakan harapan orang yang menjemputnya untuk makan di rumah mereka.
 • Betulkan niat kita apabila menjadi seorang tetamu iaitu semata-mata untuk mencari keredhaan Allah.
 • Semasa berada di rumah yang menjemput kita sebaik-baiknya janganlah masuk ke dalam rumahnya sehinggalah kita disuruh berbuat demikian.
 • Apabila masuk ke rumahnya, duduklah ke arah yang menuju ke luar rumah bukan ke arah dapur atau ke bilik mereka.
 • Mata kita janganlah terlalu liar memandang ke seluruh kawasan rumahnya dan mulut kita janganlah terlalu ramah menanyakan soalan-soalan yang tidak sepatutnya. Jangan sekali-kali menyusahkan tuan rumah.
 • Apabila hidangan diletakkan, biarlah ianya diletakkan di mana-mana yang dikehendaki oleh tuan rumah dan tidak perlu bagi kita mengubahkannya ke tempat lain kecuali jika tuan rumah meminta kita berbuat demikian.
 • Makanlah setelah tuan rumah memulakannya atau dia menjemput kita berbuat demikian.
 • Sama ada makanan yang dihidangkan itu sedap atau tidak, maka sebaik-baiknya hendaklah kita zahirkan sesuatu yang boleh menyenangkan tuan rumah.
 • Makanlah rnakanan yang berdekatan dengan kita tetapi jika makanan yang dihidangkan itu berjenis jenis, maka tidak ada salahnya kita mengambil dari mana-mana arah.
 • Janganlah menampakkan yang kita terlalu lapar atau gelojoh dengan berebut-rebut sehingga memalukan. Sebaliknya makanlah dengan tertib dan perlahan-lahan.
 • Jika di rumah orang miskin maka zahirkan rasa syukur dan jangan komen apa-apa pun. Sebaliknya jika di rumah orang kaya maka janganlah seperti pelanduk masuk kampung.
 • Apabila makanan dihidangkan maka makanlah dengan tertib dan bacalah doa-doa waktu makan dan doa sebagai tetamu
 • Setelah selesai keperluan kita sebagai tetamu maka hendaklah segera mengundurkan diri kerana memberi kerehatan kepada tuan rumah. Jangan sekali-kali menyusahkan tuan rumah.
 • Jika kita menjadi tetamu kepada orang alim, maka lebih banyak mendengar nasihat dan mendapatkan ilmu darinya, sebaik-baiknya bawalah hadiah untuknya.

Rahsia Ayat Pengasih Nabi Yusuf

Marilah kita amalkan ayat pengasih surah Yusuf ayat 4 dan Surah Thahaa ayat 39 seperti di bawah ini. Ayat ini adalah ayat pengasih bagi mengeratkan lagi hubungan suami isteri dan ianya juga boleh untuk anak-anak (supaya anak hormat kita sebagai ibu bapa mereka), keluarha dan sahabat handai.

"Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada' Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wai Qamara Ra aituhum Lii Sajidin"


Maksudnya: Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,"Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku..."


Kemudian sambung Surah Thaaha Ayat 39
"Wa-alqaytu 'Alayka Mahabbatan Minnii Walitushna' 'Alaa 'Ainii"
Maksudnya: "Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku."Pangilan Nya ....


"Allah setiap saat 'memanggil-manggil' kita untuk kembali kepada-Nya. 

Dengan cara apa saja. 

Dia, dengan kasih sayang-Nya,

terkadang membuat suasana kehidupan seorang anak manusia sedemikian rupa 

dengan musibah, 

kesusahan dan kesukaran sehingga kalbunya dibuat-Nya 'menoleh' kepada Allah..

Tetapi..

teramat sedikit orang yang mendengarkan, 

atau berusaha mendengarkan, 

panggilan-Nya ini."


Ya Allah Ya Muhaimin

Fadilat membaca Ya Allah Ya Muhaimin setiap masa agar terhindar daripada apa-apa bencana yang tidak kita sedari. 
Ya Allah, Jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu.Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripadaMu.
Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu.
Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMU.

DOA CINTA

Ya Allah, kurniakanlah aku perasaan cinta kepada-Mu, dan cintakan kepada orang yang mengasihi-Mu, dan apa sahaja yang membawaku kepada menghampiri cinta-Mu.

Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai daripada air sejuk bagi orang yang kehausan.

Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu, dan cinta orang yang mencintai-Mu serta cinta orang yang mencintai-Mu serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cinta-Mu.

Ya Allah, apa sahaja yang engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yang Engkau cintai.

Ya Allah, dan apa sahaja yang Engkau singkirkan daripada apa yang aku cintai, maka jadikanlah ia keredhaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai.

Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu sesuatu yang paling aku cintai daripada cintaku kepada keluargaku,hartaku, dan air sejuk yang pada saat kehausan.

Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu, malaikat-Mu, Rasul-Mu, dan hamba-Mu yang soleh.

Ya Allah, hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu, dan jadikanlah aku bagi-Mu seperti yang Engkau cintai.

Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu dengan segenap cintaku dan seluruh usahaku demi keredhaan-Mu.

(Hadith riwayat at-Tirmizi; Nabi Muhammad s.a.w. bersabda : Inilah doa yang biasa dipanjatkan oleh Nabi Daud a.s.)

DOA CINTA

اللهم إنا نسألك حبك وحب من يحبك وحب عمل يقربنا إلى حبك
Allahumma inna nas aluka hubbak,
wa hubba man yuhibbuk,
wa hubba amalin yuqarribuna ila hubbik

'Ya Allah, sesunguhnya aku memohon kepadamu cinta-Mu
dan cinta orang-orang yang mencintai-Mu
dan aku memohon kepada-Mu amal perbuatan
yang dapat menghantarkanku kepada cinta-Mu'


"Kakak, ni doa apa?'"

"Ni doa cinta dik,"

"Doa cinta tu apakebenda?"

Panjang lebar kakak terangkan.

Kata kakak, ini doa untuk memohon cinta Allah dan Rasul.
Doa untuk memohon cinta para alim ulama'.
Doa untuk memohon cinta mereka yang soleh solehah.
Doa memohon agar mencintai amal yang dicintai Allah.
Doa memohon jaminan cinta dunia dan akhirat.

MasyaAllah.

"Mana kakak belajar doa ni?"

Kakak senyum lebar, "Doa ni dari hadis, salah satu doa Nabi Daud."

قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم
 كَانَ مِنْ دُعَاءِ دَاوُدَ يَقُولُ
 اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ
 وَالْعَمَلَ الَّذِى يُبَلِّغُنِى حُبَّكَ اللَّهُمَّ اجْعَلْ حُبَّكَ
 أَحَبَّ إِلَىَّ مِنْ نَفْسِى وَأَهْلِى وَمِنَ الْمَاءِ الْبَارِدِ.
 قَالَ وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم 
 إِذَا ذَكَرَ دَاوُدَ يُحَدِّثُ عَنْهُ قَالَ كَانَ أَعْبَدَ الْبَشَرِ .

Rasulullah s.a.w bersabda: “Di antara doa Nabi Daud a.s ialah: (Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat menyampaikanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air dingin) Dan bila Rasulullah s.a.w mengingati Nabi Daud a.s, beliau mengatakan dia sebaik-baik manusia dalam beribadah kepada Allah.” [Riwayat Tirmidzi]


kinaizzati.blogspot

DOA CINTA

Bagi yang mengharapkan cinta sejati, kebahagiaan dan kedamaian hati, bacalah doa ini secara istiqamah:بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على محمد وآل محمد
Bismillâhir Rahmânir Rahîm
Allâhumma shalli ‘alâ Muhammad wa âli Muhammad

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Rasulullah dan keluarganya

اَللَّهُمَّ اِنِّي أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ، وَحُبَّ كُلِّ عَمَلٍ يُوْصِلُنِي اِلَى قُرْبِكَ، وَاَنْ تَجْعَلَكَ أَحَبَّ اِلَيَّ مِمَّاسِوَاكَ، وَاَنْ تَجْعَلَ حُبِّي إِيَّاكَ قَائِدًا اِلَى رِضْوَانِكَ، وَشَوْقِي اِلَيْكَ ذَآئِدًا عَنْ عِصْيَانِكَ، وَامْنُنْ بِالنَّظَرِ اِلَيْكَ عَلَيَّ، وَانْظُرْ بِعَيْنِ الْوُدِّ وَالْعَطْفِ إِلَيَّ، وَلاَتَصْرِفْ عَنِّي وَجْهَكَ، وَاجْعَلْنِي مِنْ اَهْلِ اْلإِسْعَادِ وَالْخُظْوَةِ عِنْدَكَ يَامُجِيْبُ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

Allâhumma innî as-aluka hubbaka wa hubba man yu-hibbuk, wa hubba kulli ‘amalin yûshi-lunî ilâ qurbik, wa an taj’alaka ahab-ba ilayya mimâ siwâk, wa an taj’ala hubbî iyyâka qâidan ilâ ridhwânik, wa syawqî ilayka dzâidzan ‘an ‘ishyânik, wamnun binna-zhari ilayka ‘alayya, wanzhur bi’aynil wuddi wal 'athfi ilayy, walâ tashrif ‘annî wajhak, waj’al-nî  min ahlil is’âdi wal khuzhwati ‘indaka yâ Mujîbu yâ Arhamar râ-himîn.

Ya Allah, aku memohon cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan cinta amal yang membawaku ke samping-Mu. Jadikan Engkau lebih aku cintai daripada selain-Mu. Jadikan cintaku pada-Mu membimbingku pada ridha-Mu. Jadikan kerinduanku pada-Mu mencegahku dari maksiat atas-Mu. Anugerahkan padaku memandang-Mu.Tataplah diriku dengan tatapan kasih sayang. Jangan palingkan wajah-Mu dariku. Jadikan aku di antara penerima anugerah dan karunia-Mu wahai Pemberi Ijabah ya Arhamar rahimin. (Doa Imam Ali Zainal Abidin sa, Mafâtihul Jinân, bab 1: 125)

DOA-DOA CINTA - Dari NABI MUHAMMAD SAW

Berikut adalah antara doa-doa cinta dari Nabi Muhammad SAW yang boleh dijadikan amalan seharian, untuk menjadi hamba yang dicintai oleh Allah dan sekalian makhluk.

*Diriwayatkan oleh Tirmidzi, Nabi Muhammad SAW berkata, 

"Ya Allah, aku minta kepadamu cinta-Mu, dan cinta orang yang mencintai-Mu dan mencintai segala sesuatu yang mendekatkan aku kepada cinta-Mu. Jadikanlah cinta kepada-Mu itu melebihi cintaku kepada diriku, ahli keluargaku dan air sejuk (yang ku minum)".

*"Ya Allah, aku bermohon pada-Mu segala macam kebaikan, tingkah laku yang baik, cinta kasih kepada kaum miskin. Aku mohon cinta-Mu, mencintai mereka yang mencintai-Mu, berilah taubat, ampunan dan rahmat-Mu. Dan jika Engkau berkehendak menguji suatu kaum, pulangkanlah aku kepada-Mu, tanpa diuji".

*"Ya Allah, berkatilah kami di bandar ini. Kurniakanlah kami dari rezeki-Mu dan jadikan penghuni bandar ini dikasihi oleh kami".

*"Ya Allah, dengan ilmu-Mu mengenai yang ghaib dan dengan kekuasaan-Mu terhadap makhluk, hidupkanlah aku selagi kehidupan itu lebih baik bagiku, dan matikanlah selagi kematian itu lebih baik bagiku. Aku memohon ketakutan kepada-Mu tatkala sembunyi-sembunyi dan terang-terangan, aku memohon kepada-Mu kenikmatan yang tidak akan habis, aku memohon kepada-Mu kesenangan hati yang tidak terputus, aku memohon kepada-Mu redha setelah ada qadak, dan memohon kepada-Mu kesejukan hidup setelah kematian, aku memohon kepada-Mu kenikmatan memandang wajah-Mu yang Mulia dan kerinduan untuk berjumpa dengan-Mu, bukan dalam keadaan sulit yang ada mudaratnya, tidak dalam keadaan ada cubaan yang menyesatkan. Ya Allah, hiasilah kami dengan hiasan iman dan jadikanlah kami pemberi petunjuk bagi orang-orang yang mencari petunjuk".

WAllahua'lam.

~Sumber: Buku 'Psikologi Cinta' oleh Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah dan Syaidatun Nazirah.

10 Keping Gambar Yang Membuka Mata !

Sekeping gambar membawa seribu erti dan memori yang tersirat di sebaliknya. Begitu tinggi nya nilai sekeping gambar sehingga dipandang sedemikian rupa. Tidak hairan lah dengan Hanya kerana sekeping gambar boleh menjatuhkan maruah dan darjat seseorang sehingga mampu mengubah dunia. Jadi jom kita selongkar antara gambar2 photographer yang telah membawa pengertian mendalam dan tersirat 1001 makna kepada dunia..!!

Amaran: Bersedia untuk imej-imej keganasan dan kematian (dalam satu kes, gambar kanak-kanak yang mati) jika anda Scrool ke bawah.

10. Kosovo Refugees (Carol Guzy)
Carol Guzy, wanita pertama yang menerima Hadiah Pulitzer untuk fotografi News spot, menerima pengiktirafan Pulitzer pada tahun 2000 untuk gambar-gambar beliau mengenai pelarian Kosovo.

Gambar di atas menggambarkan Malim Shala, seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun, yang melalui pagar yang dibuat dengan kawat berduri untuk bersama dengan keluarganya. Beribu-ribu pelarian Kosovo telah bersatu semula dan berkhemah di Kukes, Albania.


9. War Underfoot (Carolyn Cole)
Jurugambar Los Angeles Times, Carolyn Cole mengambil foto nostalgic ini semasa tugasan di Liberia. Ia menunjukkan kesan buruk daripada Perang Saudara Liberia.

Selongsong peluru meliputi seluruhnya jalanan di Monrovia. Modal Liberia adalah rantau yang paling teruk terjejas, kerana ia adalah tempat kejadian pertempuran antara askar kerajaan dan pasukan pemberontak berat.


8. Thailand Massacre (Neil Ulevich)Neal Ulevich memenangi anugerah Pulitzer 1977 untuk "siri gambar kekacauan dan kekejaman di jalan-jalan di Bangkok, Thailand" Pulitzer.com.


Pembunuhan Thammasat University berlaku pada 6 Oktober 1976. Ia adalah serangan yang ganas ke atas pelajar-pelajar yangberdemonstrasi menentang Field Marshall Thanom Kittikachorn. FMT Kittikachorn adalah seorang diktator yang merancang untuk kembali ke Thailand. Pulangan diktator tentera dari buangan ini menimbulkan bantahan yang sangat ganas. Penunjuk perasaan dan pelajar-pelajar yang telah dipukul, ditembak, digantung dan dibakar sehingga mati.


7. After The Storm (Patrick Farrell)Miami Herald jurugambar Patrick Farrell menangkap imej-imej yang menakutkan mangsa Haiti pada tahun 2008. Farrell mendokumenkan tragedi Haiti dengan imej pegun hitam dan putih yang mengesankan. Subjek "Selepas Ribut" adalah seorang budak yang cuba untuk menyelamatkan kereta sorong selepas ribut tropika Hanna melanda Haiti.


More photos of Patrick Farrell: A People in Despair: Haiti’s year without mercy


6. The Power of One (Oded Balilty)
Pada tahun 2006, pihak berkuasa Israel mengarahkan pemindahan kota kara ialah menyalahi undang-undang, seperti Amona. Balilty Oded, jurugambar Israel untuk Associated Press, hadir apabila pemindahan bertukar menjadi pertempuran antara peneroka dan pegawai-pegawai polis yang ganas dan tidak pernah berlaku sebelum. Gambar menunjukkan seorang wanita yang berani memberontak terhadap pihak berkuasa.


Seperti gambar-gambar yang banyak dalam senarai ini, "Power of One" telah satu lagi subjek kontroversi utama. Ynet Nilipeneroka berusia 16 tahun Yahudi dari gambar di atas. Menurut Ynet, "gambar like this one adalah tanda kehinaan bagi negara Israel dan apa-apa yang boleh dibanggakan. Gambar kelihatan seperti ia mewakili karya seni, tetapi itu bukanlah apa yang pergi di sana. Apa yang berlaku di Amona adalah berlainan sama sekali. "Nili mendakwa polis memukulnya amat kasar. "Anda melihatsaya dalam gambar, salah satu terhadap banyak, tetapi itu hanya ilusi - di sebalik banyak berdiri seorang lelaki - (Perdana Menteri Ehud) Olmert, tetapi di belakang saya berdiri Tuhan dan orang-orang Israel."


5. World Trade Center 9/11 (Steve Ludlum)Kuasa gambar Steve Ludlum dilupakan dan keterangan bertulis hanya cenderung untuk mengenai kesan daripada kejadian tersebut. Akibat pesawat kedua yang terhempas ke New York WTC dahsyat : fireballs meletus dan asap billowed dari pencakar langit yang menjangkakan keruntuhan menara dan awan debu yang besar salahnya.

4. After the Tsunami (Arko Datta)
Salah satu gambar yang paling menonjol selepas tsunami Lautan Hindi telah diambil oleh jurugambar Reuters ArkoDatta di Tamil Nadu. Dia memenangi pertandingan World Press Photo tahun 2004. Kathy Ryan, ahli juri dan editor gambar Majalah New York Times, yang dicirikan imej Datta sebagai "gambar grafik, sejarah dan sangat beremosi."

"Selepas Tsunami" menggambarkan seorang wanita India yang berbaring di atas pasir dengan tangannya diulurkan, berkabungahli keluarga yang mati. Saudaranya telah dibunuh oleh salah satu bencana dahsyat semula jadi yang kita pernah lihat: tsunamiLautan Hindi.


3. Bhopal Gas Tragedy 1984 (Pablo Bartholomew)

Photojournalist India Pablo Bartholomew yang diiktiraf memaparkan Tragedi Gas Bhopal ke dalam kanta. Dua puluh enam tahun telah berlalu sejak bencana perindustrian paling teruk di India yang mencederakan 558.125 orang dan membunuh seramai 15.000 orang. Kerana standard keselamatan dan prosedur penyelenggaraan telah diabaikan di Kesatuan karbida India Limited (UCIL) racun perosak tumbuhan di Bhopal, kebocoran gas metil isosianat dan bahan-bahan kimia lain yang mencetuskan bencana alam sekitar dan manusia secara besar-besaran. 

Photographer Pablo Bartholomew bergegas ke dokumen malapetaka. Dia terserempak dengan seorang lelaki yang menanam kanak-kanak. Adegan ini adalah gambar oleh kedua-dua Pablo Bartholomew dan RaghuRai, lain photojournalist India yang terkenal. "Ungkapan ini begitu bergerak dan begitu kuat untuk memberitahu seluruh kisah tragedi itu," kata Raghu Rai.

2. Operation Lion Heart (Deanne Fitzmaurice) 


Hadiah anugerah Pulitzer dimenangi photojournalist Deanne Fitzmaurice yang memenangi anugerah yang sangat dihormati dalam tahun 2005 bagi esei fotografi "Operasi Lion Heart".

"Operasi Lion Heart" adalah kisah kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun Iraq yang kecederaan teruk oleh letupan semasa salah satu konflik yang paling ganas dalam sejarah moden - Perang Iraq. Kanak-kanak itu dibawa ke hospital di Oakland,CA di mana beliau terpaksa menjalani berpuluh-puluh pembedahan hidup dan mati. Keberanian dan keengganan beliau mati memberinya nama samaran: Saleh Khalaf, "Lion Heart".

1. Tragedy of Omayra Sanchez (Frank Fourier)
 

Frank Fournier menangkap imej tragik Omayra Sanchez yang terperangkap di dalam lumpur dan bangunan-bangunan yang runtuh.Letusan gunung berapi Nevado del Ruiz di Colombia 1985 mencetuskan tanah runtuh besar-besaran. Ia memusnahkan bandar-bandar dan membunuh 25,000 orang.

Selepas 3 hari bergelut, Omayra mati akibat hipotermia dan gangren. Kematian tragik beliau membongkar kegagalan pegawai-pegawai untuk bertindak balas dengan cepat dan menyelamatkan mangsa-mangsa bencana Colombia paling teruk pernah terjadi. Frank Fournier mengambil gambar ini tidak lama sebelum Omayra meninggal dunia. Kematian yang menyeksakan beliau diikuti secara langsung di TV oleh beratus-ratus juta orang di seluruh dunia dan memulakan kontroversi utama. Berehat jiwa dalam keadaan aman damai. 
- See more at: http://selongkar10.blogspot.com/2011/11/10-keping-gambar-yang-membuka-mata.html#sthash.KvuuNjwI.dpuf

10 Negara Dengan Populasi Islam Teramai Di Dunia

Dianggarkan terdapat lebih kurang 1.8 billion umat Islam didunia ketika ini berdasarkan kepada kajian yang dilakukan oleh Pew Research Centre’s Forum on Religion and Public Life. Hasil kaji selidik itu didapati lebih banyak umat Islam dari bukan arab dari kalangan orang arab. Dianggarkan 1 dalam 4 orang didunia ini ialah seorang Islam. Dan pada kali ini kami dedahkan kepada anda 10 negara dengan populasi muslim teramai didunia. Jom kita lihat negara berkenaan.

10. MOROCCO/MAGRIBI
Bangsa Arab yang datang telah membawa adat, kebudayaan dan ajaran Islam disana dan menjadikan Morocco moden pada abad ke-7 Masihi. Sejak itu hingga ke hari ini ramai bangsa Barbar yang mula memeluk agama Islam. Kini dianggarkan lebih kurang 28,780,000 orang adalah muslim.  


 
9. ALGERIA
Bani Umayyah yang pertama kali bertanggungjawab membawa ajaran Islam ke Aljazair ataupu Algeria setelah penaklukan dari Uqba bin Nafi setelah banyak proses penaklukan dan penukaran yang dibentang pada awal 670-711 Masihi. Namun seperti di Timur Tengah, mereka berusaha untuk menggabungkan Islam dengan penentangan mereka terhadap peraturan luar negeri. Sehingga kini di Algeria dianggarkan hampir 30,530,000 orang adalah muslim.8. NIGERIA
Penyebaran Islam di Nigeria melalui tiga peringkat iaitu Peringkat Trans Sahara Afrika Selatan, Peringkat Atlantik dan Peringkat Kemerdekaan. Hampir 50% dari seluruh penduduk Nigeria menganut agama Islam iaitu lebih kurang 53 ribu orang adalah muslim.


7. MESIR
Pada 628 Masihi, Islam mula merebak ke Mesir dan pada 639 Masihi ketika Islam dibawah pimpinan Saidina Umar Al-Khattab, 3000 pasukan Amru bin Ash memasuki Mesir. Gabenor Mukaukis pada ketika itu menandatangani perjanjian damai. Sejak itu, Mesir menjadi wilayah kekuasaan Islam. Dianggarkan hampir 58,630,000 orang adalah muslim.


6. IRAN 
Sebelum kedatangan ajaran Islam, Iran dipengaruhi oleh ajaran-ajaran Parsi, Sassania da Akhemenid meliputi negara-negara jiran tetangganya yang kebetulan mempunyai persamaan dari segi bahasa dan kebudayaan. Namun sehingga kini di anggarkan lebih kurang 63,430,000 orang penduduknya adalah muslim.


5. TURKEY 
Wilayah yang terdiri daripada Turki moden mempunyai tradisi Islam yang lama dan kaya dengan latar belakang zaman permulaan Seljuk dan Empayar uthmaniyyah dengan penduduk awal di Turki berdasarkan budaya dan sejarah adalah Islam. 65,510,000 orang di Turki adalah muslim.4. BANGLADESH 
Islam mula datang ke setelah penaklukan daerah wali Parsi oleh wali Islam yang terkenal iaitu Shah Jalal di samping kedatangan pedagang-pedagang arab. Dalam bancian 2001 hampir 80% daripada jumlah penduduk Bangladesh adalah Islam dan kini Islam adalah agama terbesar di Bangladesh dengan anggaran hampir 11,080,000 orang penduduk adalah muslim.3. INDIA 
Sejak ajaran Islam menular di India, ajaran Islam mula mempengarahui kesenian, falsafah, kebudayaan, politik, sejarah dan warisan di India. Agama Islam merupakan agama kedua terbesar di India selepas agama Hindu. Lebih kurang 121,000,000 orang penduduk adalah muslim iaitu kira-kira 17% dari jumlah penduduk di India.2. PAKISTAN 
Nama Pakistan adalah hasil dari gabungan awalan daerah Punjab, Afghan, Kashmir, Sind dan Baluchistan dan dalam bahasa Parsi ‘Pak’ bererti suci manakala ‘Stan’ ialah negara. Dengan lebih kurang 150 juta jumlah penduduk dianggarkan lebih kurang 134,480,000 orang adalah muslim.
1. INDONESIA
Seperti yang diketahui Indonesia merupakan negara muslim terbesar di seluruh dunia. Islam mula tersebar di Indonesia pada tahun 30 hijrah setelah Khalifah Usman ibn Affan singgah di Kepulauan Nusantara dan mendirikan pengkalan dagan di pantai bara Sumatera. Sejak itu para pelaut dan pedagang muslim terus datangdan mula membeli hasil bumi disana dan sambil berdakwah. Indonesia bukanlah sebuah negara Islam walaupun dianggarkan 88% iaitu 182,570,00 orang penduduknya adalah islam.